Yüksek tansiyon hastaları dikkat!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yüksek tansiyon hastaları dikkat!
Hipertansiyon veya yüksek tansiyon, kalp hastalığı için en yaygın önlenebilir risk faktörüdür. Dünya çapında 1 milyardan fazla insan, 130 mm Hg veya daha fazla sistolik kan basıncı (SBP) değerleri (en üst sayı) olarak tanımlanan yüksek tansiyona sahiptir. İlaçlar, kan basıncı seviyelerini düşürmek için yaygın olarak kullanılır. Bununla birlikte, diyet değişiklikleri de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişiklikleri, kan basıncı seviyelerinin en iyi aralıklara düşürülmesine ve kalp hastalığı riskinizin azaltılmasına yardımcı olabilir.

Tansiyon düşürücü ilaçlar kullananlar da dahil olmak üzere, yüksek tansiyonu olan tüm insanlar için besleyici, kalp-sağlıklı bir diyet önerilir. Kan basıncını düşürmek ve optimal seviyeleri korumak için sağlıklı bir diyet gereklidir ve araştırmalar, diyetinize belirli gıdaları, özellikle potasyum ve magnezyum gibi belirli besinleri yüksek olanları dahil etmenin kan basıncı seviyenizi düşürdüğünü göstermiştir.

SÜZME YOĞURT

Süzme yoğurt, potasyum ve kalsiyum dahil olmak üzere kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan minerallerle dolu, besleyici yoğun bir süt ürünüdür. 28 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 3 porsiyon süt ürünü tüketmenin, %13 daha düşük yüksek tansiyon riski ile ilişkili olduğunu ve ayrıca günde 200 gram süt alımında 200 gramlık bir artışın hipertansiyon riskinde %5 azalma tespit edilmiştir.

ISPANAK

Pancar gibi ıspanak da nitrat bakımından yüksektir. Ayrıca antioksidanlar, potasyum, kalsiyum ve magnezyum ile yüklü olduğundan yüksek tansiyonu olan kişiler için mükemmel bir seçimdir. Ispanak çorbası ayrıca arter sertliğini azaltarak kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

BROKOLİ

Brokoli, dolaşım sisteminiz de dahil olmak üzere sağlık üzerindeki birçok faydalı etkisi ile bilinir. Örneğin, bu turpgillerden oluşan sebzeyi diyetinize eklemek kan basıncını düşürmenin en etkili yollarından biri. Brokoli, kan damarı işlevini geliştirerek ve vücudunuzdaki nitrik oksit seviyelerini artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek flavonoid antioksidanlarla yüklüdür. 187.453 kişiden alınan verileri içeren bir araştırma, haftada 4 veya daha fazla porsiyon brokoli tüketenlerin, ayda bir veya daha az brokoli tüketenlere göre daha düşük yüksek tansiyon riskine sahip olduğunu buldu.

KABAK ÇEKİRDEĞİ

Kabak çekirdeği ufak olsa da etkisi oldukça yüksek bir kuruyemiş. Kabak çekirdeği, kan damarı gevşemesi ve kan basıncının düşürülmesi için gerekli olan nitrik oksit üretiminde kullanılan magnezyum, potasyum ve arginin dahil olmak üzere kan basıncı kontrolü için önemli olan konsantre bir besin kaynağıdır.

Kabak çekirdeği yağının da yüksek tansiyon için güçlü bir doğal çare olduğu gösterilmiştir. 23 kadında yapılan bir araştırma, 6 hafta boyunca günde 3 gram kabak çekirdeği yağı takviyesinin, bir plasebo grubuna kıyasla tansiyonda önemli düşüşlere yol açtığını buldu.

TURUNÇGİLLER

Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgillerin güçlü kan basıncını düşürücü etkileri olabilir. Yüksek tansiyon gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltarak kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilecek vitaminler, mineraller konusunda oldukça zengindirler. Çalışmalar portakal ve greyfurt suyu içmenin kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Yine de greyfurt ve greyfurt suyu yaygın tansiyon düşürücü ilaçları etkileyebilir, bu nedenle bu meyveyi diyetinize eklemeden önce sağlık uzmanınıza danışın.

BAKLAGİLLER

Fasulye ve mercimek, lif, magnezyum ve potasyum gibi kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan besinler açısından zengindir. Çok sayıda çalışma, fasulye ve mercimek yemenin yüksek tansiyon seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. 554 kişiyi içeren 8 çalışmanın gözden geçirilmesi, diğer gıdalarla değiştirildiğinde, fasulye ve mercimeklerin hipertansiyonu olan ve olmayan kişilerde yüksek tansiyonu ve ortalama kan basıncı düzeylerini önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir. Haber Merkezi

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bu besin doğal şifa! Akciğerleri temizliyorÖnceki Haber

Bu besin doğal şifa! Akciğerleri temizli...

En çok para kazandıracak meslekler! İşte geleceğin meslekleriSonraki Haber

En çok para kazandıracak meslekler! İşte...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar